Αυτή είναι η ουσία, πώς κοιτάς.

 … ο λεγόμενος «Μονοθεϊσμός» δεν έχει να κάνει ούτε με το «Εν» ή «Αυτοέν», ούτε με τον αριθμό των θεών, αλλά αποκλειστικά με το πού (εντός ή εκτός) τοποθετείτε η δημιουργός θεότητα σε σχέση με τον Κόσμο και σε σχέση με την «ηλικία» των δύο πλευρών, … και, κατά προέκταση, εάν ο Κόσμος είναι αυτόνομος, ή «κτίσμα» και ετερόνομος.» «ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ», σελ. 9, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ, Βλάσης Γ. Ρασσιάς

Το βιβλίο ΕΔΩ

Όλη η ουσία είναι στην κοσμοαντίληψη.  

Αν συγκεντρωθούμε αποκλειστικά στις μυθολογία, θεολογία, μυστήρια, πολιτισμό χωρίς να κατανοήσουμε την οντολογία, θρησκευτική μας κοσμοαντίληψη, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε αυτό που στην ουσία όρισε τα παραπάνω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα κατανοήσουμε με τον τρόπο που μας τα έμαθε, λίγο ή πολύ, ο τοπικός μονοθεισμός που ελέγχει την παιδεία μας.

Έχει μεγάλη σημασία διότι άλλο πολιτισμό δημιουργείς με κοσμοαντίληψη ενός αυθύπαρκτου Σύμπαντος, που τα πάντα είναι επιμερισμένα τμήματα του, και άλλον πολιτισμό δημιουργείς με κοσμοαντίληψη ενός κόσμου που είναι κτίσμα και ο οποίος έχει δημιουργηθεί από θεό έξω από αυτόν και που έχει ημερομηνία λήξης. 



Σχόλια