Γνωρίζετε ότι υπήρχαν αποφάσεις των πρώτων κυβερνήσεων στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση του 1821 για το κλείσιμο του 90% των μοναστηριών και μάλιστα ότι έγιναν πράξη.

Με αφορμή την μονή του Σινά. 

Ότι η παρουσία της εκεί υπερασπίζεται Ελληνισμός είναι τουλάχιστον αστείο. 

Για να μην παρεξηγηθώ. Το ότι πρέπει να κλείσουν και οι εντός Ελλάδος μονές δεν είναι ένα θέμα εμάς των παλαβών. 

Διαβάστε κάτι που σίγουρα αποφεύγεται να διδάσκεται στα σχολεία.

Όταν ιδρύσαμε το ελληνικό κράτος το 1830, μετά την επανάσταση που οφειλόταν φυσικά στις επιρροές της Αναγέννησης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στην Ευρώπη — και όχι στην Ορθοδοξία — διαπιστώσαμε ότι, παρόλο που η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Τούρκους, είχε τα περισσότερα μοναστήρια που είχε ποτέ.

Συστάθηκε μια επιτροπή για να καταλήξει σε ένα πόρισμα, το οποίο ακολούθησαν αποφάσεις της κυβέρνησης.

Δείτε λοιπόν ποιες ήταν οι αποφάσεις.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1833, με διάταγμα, καταργήθηκαν 412 από τα 500 μοναστήρια. Με ένα ακόμα διάταγμα, στις 25 Φεβρουαρίου 1844, διαλύθηκαν όλες οι γυναικείες μονές, εκτός από τρεις σε όλη την Ελλάδα.

Η έκθεση των επτά τότε, εκτός των άλλων, αναφέρει: «Ο αριθμός των ιερέων και των μοναστηριών στην Ελλάδα είναι υπερβολικός σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού.»

«Οι μοναχοί του Αγίου Όρους χαρακτηρίζονται διαχρονικά από φιλοκέρδεια και αργυρολογία.»

Και καταλήγει: «Το ενδοξότερο χαρακτηριστικό του Ελληνικού κλήρου δεν είναι η παιδεία.»

Δυστυχώς, αργότερα, με τη μεγάλη επιρροή της Ρωσίας στο κράτος μας, αποκαταστάθηκε δυστυχώς η ισχύς της Ορθοδοξίας.

Για σκεφτείτε λίγο το ότι επι τουρκοκρατίας η Ορθοδοξία είχε τα περισσότερα μοναστήρια που είχε ποτέ στην ιστορία της και μάλιστα που η Ελλάδα, στην απελευθέρωση, ήταν περίπου μόνο η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα για τον αριθμό των 500.  

«ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΟΣ 1833-1835» ΜΕΓΑΡΑ 2010


Σχόλια