Την σημερινή δυσκολία των Ρωμιών στο να κατανοήσουν τα περί θεών, μας την εξηγεί ο Σαλλούστιος πριν 16 αιώνες. Διαβάστε.

Αν χρειαζόταν να το τονίσει ο Σαλλούστιος τον 4ο αιώνα μ.α.χ.χ φανταστείτε πόσα χρόνια θέλει ένας νεοέλληνας για να καταλάβει τα περί θεών, ο οποίος έχει μεγαλώσει ΜΟΝΟ με <<ανόητες δοξασίες>>.

Αν ένας επι εποχή του Ιουλιανού του Μέγα, από την μέχρι τότε βίαιη επιβολή του χριστιανισμού, είχε ήδη πρόβλημα να κατανοήσει τα περί θεών, φαντάσου ένας νεοέλληνας που έχει μεγαλώσει μόνο με δοξασίες είτε για την αίρεση του εδώ μονοθεϊσμού(Ορθοδοξία) είτε για τους θεούς μας από την ίδια αίρεση που ελέγχει την παιδεία μας.

Γνωρίζουμε για τους θεούς από αυτά που διδάσκει η ελεγχόμενη από την Ορθοδοξία παιδεία μας. Δηλαδή δοξασίες και μυθολογικό αναλφαβητισμό.

Όπως είπε ο ΚΟΡΑΗΣ κρατάμε μόνο την άκρη του σχοινιού από το βαθύ πηγάδι που προσπαθούμε να ανασύρουμε. Ο Σαλλούστιος μας περιγράφει το γιατί είναι τόσο μακρύ αυτό το σχοινί για εμάς.

Η απόδοση είναι από το περιοδικό ΔΙΙΠΕΤΕΣ. Περιοδικό ΔΙΙΠΕΤΕΣ ΕΔΩ

<<Όσοι επιθυμούν να ακούσουν για τους Θεούς πρέπει από παιδιά να έχουν καλή καθοδήγηση, και να μην συνηθίσουν ανόητες δοξασίες. Πρέπει να έχουν καλή και λογική ιδιοσυγκρασία, προκειμένου να κατανοήσουν σωστά τη διδαχή.>>

Τοὺς περὶ Θεῶν ἀκούειν ἐθέλοντας δεῖ μὲν ἐκ παίδων ἦχθαι καλῶς, καὶ μὴ ἀνοήτοις συντρέφεσθαι δόξαις· δεῖ δὲ καὶ τὴν ϕύσιν ἀγαθοὺς εἶναι καὶ ἔμφρονας, ἵνα ὅμοιόν τι ἔχωσι τοῖς λόγοις· δεῖ δὲ αὐτοὺς καὶ τὰς κοινὰς ἐννοίας εἰδέναι.

ΠΛΗΘΩΝ Τ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Σχόλια