Όσο η εκκλησία επιθυμούσε την απελευθέρωση άλλο τόσο και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε σημαία επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1821 στη Αγία Λαύρα. Διαβάστε τα απίστευτα που προσπαθούν να μας κρύψουν:

α) Ο Π.Π Γερμανός δεν αναφέρει στα απομνημονεύματα του τίποτα για τις 25 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα. Δεν θα έγραφε ένα τόσο σημαντικό γεγονός;

β)Ο Π.Π Γερμανός πιθανότατα δεν ήταν στην Αγία Λαύρα εκείνη την ημέρα αλλά στην Πάτρα.

γ)Οι πραγματικοί τότε Έλληνες και όχι Ρωμιοί(υπό ύπνωση Έλληνες) πολλές φορές για να μπορούν να εκφράζονται δημόσια, αν και πάλι προσεκτικά, γίνονταν παπάδες διότι η εκκλησία λειτουργούσε κανονικά και είχε επαφή με τον τούρκο. Ένα τρανταχτό παράδειγμα ήταν ο μεγάλος Παπαφλέσσας.

Ο Π.Π Γερμανός δεν ήταν ένας από αυτούς. Μέρες πριν τις 25 Μαρτίου είχαν σχεδόν πιαστεί στα χέρια με τον Παπαφλέσσα επειδή παρακινούσε για επανάσταση και αργότερα θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στις εμφύλιες συγκρούσεις εντασσόμενος με το μέρος των κοτζαμπάσηδων και κατά του Παπαφλέσσα, Υψηλάντη.

δ)Δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια μετά, 15 Μαρτίου 1838, αποφασίστηκε, με πιέσεις της εκκλησίας, από τον Όθωνα να εορτάζεται στις 25 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να οικειοποιηθεί και την επανάσταση η εκκλησία. Μέχρι τότε γιορταζόταν την πρωτοχρονιά για να θυμούνται την πρώτη εθνοσυνέλευση την 1 Ιανουαρίου του 1822.

ΟΘΩΝ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25 Μαρτίου, λαμπρά καθ’ εαυτήν εις πάντα Ελληνα διά την εν εαυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος διά την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του ελληνικού έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέρα ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ».
Εν Αθήναις την 15 Μαρτίου 1838.
ΟΘΩΝ
Ο επί των εκκλησιαστικών κτλ. Γραμματεύς της Επικρατείας
Γ. ΓΛΑΡΑΚΗΣ

ε)Ο Παναγιώτης Καρατζάς ελευθέρωσε την Πάτρα στις 21 Μαρτίου, όπως αναφέρει ο Σπυρίδων Τρικούπης στην <<Ιστορία της Ελληνικής επανάστασης τόμος Α>>

στ)Στο ίδιο βιβλίο αναφέρει ο Τρικούπης: <<ψευδής είναι η εν Ελλάδι επικρατούσα ιδέα ότι η εν τη μονή της Αγίας Λαύρας ανυψώθη κατά πρώτον η σημαία της ελληνικής επαναστάσεω>>.

ζ) Ακόμα και επίσημα εορτάζετε σήμερα η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821. Δηλαδή δουλεύουμε κανονικά και τους εαυτούς μας ότι ξεκίνησε στις 25.

                                    /////////////////////////////////////////////////////////////
Να μιλήσουμε ρεαλιστικά.
Αν και η επανάσταση ξεκίνησε για να ελευθερωθούμε από τον Οθωμανό και Ορθόδοξο κατακτητή, η κατάσταση ήταν αρκετά περίπλοκη.
Φυσικά το 90% των αγωνιστών ήταν αγράμματοι Χριστιανοί λόγω της κατήχησης που είχαν υποστεί για αιώνες. Σχεδόν 17.
Το υπόλοιπο 10% ήταν κάποιοι Έλληνες εθνικοί, κάποιοι διαφωτιστές από την Ευρώπη, κάποιοι πλούσιοι και προύχοντες που νωρίς ή την τελευταία στιγμή θεώρησαν ότι είχαν συμφέρον να ταχθούν με τους Έλληνες, και τέλος αυτοί που ήταν μέσα για να καταφέρουν να μην ελληνοποιηθεί το κράτος που ετοιμαζόταν αλλά να παραμείνει κάτω από την Ορθόδοξη κυριαρχία.

Όπως αναφέρει και ο Κολοκοτρώνης. <<Οι περισσότεροι δεν είχαν καταλάβει για ποιον σκοπό πολεμούσαν>>
Σίγουρα χρησιμοποιούσε και ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης την χριστιανική θρησκεία για να τους πείθει να έρχονται μαζί του.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην περικεφαλαία του είχε τον ισοσκελή σταυρό του Δία και όχι τον χριστιανικό. Έκανε όμως την δουλειά του αφού Χριστιανικό τον έβλεπε το παραπάνω 90% του στρατεύματος. Κανείς φυσικά από το 90% δεν γνώριζε τι ήταν το σύμβολο στα πλαϊνά της περικεφαλαίας του. Ήταν το Γοργόνειο που είχε και στο στήθος η Θεά Αθηνά.
Δεν την φορούσε συχνά την περικεφαλαία αλλά πραγματικά πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ήταν σαν αρχαία περικεφαλαία;
Ρητορικά είναι τα ποσοστά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τα πραγματικά αλλά πιθανότατα έχω πέσει κοντά.

Το τι βέβαια παραχάραξη έχουν κάνει στα λόγια του δεν μπορεί να περιγραφεί, ειδικά σε αυτά της ομιλίας στην Πνύκα.

Ένα είναι σίγουρο.
Αν δεν είχαν προηγηθεί η αναγέννηση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, η Γαλλική επανάσταση και ο διαφωτισμός δεν θα είχε γίνει καμιά επανάσταση στη χώρα μας.
Αν ο Ναπολέων δεν είχε ηττηθεί από τους ορθόδοξους Ρώσους, από υπεροψία δικιά του, εδώ σήμερα δεν θα είχαμε Ορθοδοξία αλλά μόνο Ελληνική Εθνική Θρησκεία.

Αυτήν την θρησκεία δηλαδή που υπήρχε στα Επτάνησα και ανάγκασε να συνεργαστούν Ρωμιοί(χριστιανοί), Ρώσοι και Τούρκοι για να τα απελευθερώσουν από τον <<Ελληνισμό>> και είναι και ο λόγος που η Ορθοδοξία έκανε άγιο τον Ρώσο ναύαρχο Ουσάκωφ.

Φυσικά δεν το περιγράφουν έτσι αλλά μας λένε ότι τα ελευθέρωσε από τους Γάλλους.
Δεν μας λένε ότι εκεί είχε εξαφανιστεί σχεδόν η οποιαδήποτε χριστιανική παρουσία, ότι οργάνωναν την Ελληνική Εθνική Θρησκεία, ότι πρώτα εκεί ακούστηκε η επιθυμία για το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων, πανεπιστημίων, φιλοσοφικών σχολών και άλλων.

Επειδή ελευθέρωσε τα Επτάνησα από τον <<Ελληνισμό>>, το 1799, έκαναν άγιο τον Ουσακώφ.
Αυτούς όμως που απελευθέρωναν πόλεις και νησιά από τους Τούρκους δεν τους έκαναν αγίους αλλά τους αφόριζαν. Κολοκοτρώνη, Μπουμπουλίνα και άλλους. Τι δεν καταλαβαίνουμε ποια;
Το παραπάνω, στο περίπου, είναι από το βιβλίο μου Πώς ανακάλυψα ποιος είμαι.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε τα παρακάτω:
«Να ρίψετε τα άρματα και να ελπίζετε εις τον Θεόν» και «διατί έφερεν ο Θεός τον Τούρκον και δεν έφερεν άλλο γένος; Δια ιδικόν μας συμφέρον, διότι τα άλλα έθνη θα μας έβλαπτον εις την πίστιν, ο δε Τούρκος άσπρα άμα του δώσης, κάμνεις ο,τι θέλεις».

Πραγματικά δεν μπορώ να μην γράψω για τον καλόγερο Παπουλάκο που είχε ονομάσει την Λακωνία Ισραήλ και ξεσήκωνε τους αγράμματους χριστιανούς κατά του Κολοκοτρώνη και του πρόσφατα απελευθερωμένου Ελληνικού κράτους.
Που ονόμαζε ως <<άθεα γράμματα>> τα νεοϊδρυθέντα δημοτικά σχολεία και ως <<πορνείο>> το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το παρακάτω του Παπουλάκου νομίζω ότι περιγράφει την κατάσταση της εποχής.
<<Μας λένε για τους αρχαίους. Κι εγώ ο ταπεινός και αγράμματος κήρυκας του λόγου του Χριστού μας σας λέγω πως κανένας αρχαίος δεν ξεπερνά σε παλικαριά, σε μεγαλείο, και σε δόξα τον Αγιο Κοσμά και τους μάρτυρες και τους μεγάλους ασκητάδες.>>
Τα παραπάνω είναι από το εκπληκτικό βιβλίο του Βλάση Ρασσιά Ποτέ δεν ξημέρωσε πραγματικά στην Νεοελλάδα. Ιστορική πραγματεία για τον <<Παπουλάκο>>.

Τα παραπάνω λόγια του Παπουλάκου περιγράφουν την αρχαία Ελληνική δυναμική που είχε η ίδρυση του κράτους αλλά και ο λόγος που ξεκίνησε η επανάσταση. Φυσικά μετά με την επέμβαση των Ρώσων και όχι μόνο των Ρώσων η παιδεία άλλαζε με τον καιρό πάλι προς το Ορθόδοξο.
Όσοι είναι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι οι τοίχοι των τάξεων στα σχολεία ήταν γεμάτοι με ήρωες του 21 αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια έφευγαν και γέμιζαν αυστηρά μόνο με Χριστούς και Παναγίες.

Δεν μπορώ να κλείσω αυτή την ανάρτηση παρά μόνο με την παρακάνω εικόνα με την ιερολογία που ανάβουμε την πυρά στους σημερινούς βωμούς μας.
Η επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε. Τώρα βέβαια δεν έχουμε κάποιον εχθρό παρά μόνο αυτό που μας έχουν κάνει στα κεφάλια μας.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες για την εθνική μας επέτειο και ας μην είχε ξεκινήσει σαν σήμερα.
Ευχαριστώ που με διαβάζετε.
ΠΛΗΘΩΝ Τ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ


Σχόλια